Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chachita_la_de_triana Cancer_pagurus Bartolomé_garcia_de_nodal Bildoze_Onizpea Ceva_(localidad_italiana) Caricaturas_de_Mahoma_en_el_periodico_Jyllands-Posten C.D._Motrico Canton_de_Bagnères-de-Luchon Barbus_luluae Bactromancia Carpinteria_y_ebanistería Cepa_fistulosa Campeonato_de_Wimbledon_1962_Individuales_Masculinos CA_Colón B-16 C'est_la_vie_(canción) Cantón_de_Romorantin_Lanthenay-Sud Bluejacking Calimna Break_the_ice Cervecería_Polar Calakmul_municipio Canardia Campurriana_(raza_bovina) CD_híbrido Bulletin_de_l'Académie_Impériale_des_Sciences_de_Saint-Pétersbourg C_I_A Caña_de_India Burwell_(Nebraska) Bjorn_Kristian_Ulvaeus Bailleul-la-Vallée Buda_Sakia Año_1078 Batomys_salomonseni Carlos_Ruz Chai_Vdvoyom Centro_para_el_Desarrollo_Tecnológico_Industrial_Español Beverly_Road_(línea_de_la_Avenida_Nostrand) Canales_digitales_terrestres Baill Bitardo Bud_Ogden Azucar_glasé Cetáceos_en_Chile Chalcides_coeruleopunctatus B._J._Tyler Bunker_del_Fuhrer Canon_del_Sil Bolitoglossa_meliana Bajo_ampurdán Barefoot_Gen Blasco_Ibañez,_Vicente Campeonato_Europeo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_1977 Carol_Bowman AéreoServicio_Guerrero

html map