Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Confesion_Tetrapolitana Comite_Internacional_de_Taxonomia_de_Virus Yeye_nago Chikondi_Banda Accion_de_la_Venta_de_Echavarri Zaireno Vilar_de_Lor Acomys_kempi Adrian_Slade Concepcion_(Catamarca) Acción_trópica Aeropuerto_Internacional_de_Saskatoon_John_G_Diefenbaker Como_un_nino Codonechites Walter_Winterburn Aitor_Fernández_Abarisketa Cherence_le-Roussel Vapor_General_Brown Clandestinas A_364 Ville_sur-Arce Video_marketing Abajo_el_telon_(1999) Aeropuerto_de_Ishigaki Agaricus_olearius_olearius Abbottina_obtusirostris Zeismo Waterpolo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Helsinki_1952 Veneno_(banda) Abies_arizonica Colombia_Britanica Valdés_(desambiguación) Yacutia Vsetín Chipe_de_virginia Cistus_monspeliensis_f._albiflorus Aero_L-29_Delfin Clematis_pilosa Washington_State_Department_of_Corrections Valle_de_Fiambala Christian_Bergstrom Chenopodium_×_borbasioides_f._hircinifolium Aerosilla Aioros Admete_(desambiguación) Citaredo Vsévolod_Yaroslávich Vmala Claudio_Rocco Condado_de_Pulaski Afche Complejo_del_Palacio_de_Ch'angdokkung Vandazhippuzha Condes_de_Punonrostro Abu_l_Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinanī_Al-Waqašī

html map