Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Olginskaya Partido_del_Centro_de_Suecia Pajares_de_la_Laguna_(Salamanca) Peucedanum_venetum Patron_de_asentamiento Nuestra_Señora_de_los_Dolores_de_Vegueta_Coronada Oxycheilinus_unifasciatus Posic Paul_McCartney_&_Wings Parque_Nacional_(Bogotá) Plaza_de_Santa_Ana_(desambiguación) Poole_Harbour_Commissioners Pie_libra_fuerza Neoontelus_elongatus Polarografía Plaza_del_Pi Palazzo_Re_Enzo Panax_lessonii Natacion_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_-_Relevo_4x100_Cuatro_estilos_femenino Mutante_número_9601 Portugal_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2006 Pandanus_bassus Osesp No_es_un_juego_vivir Museo_del_Belén No_No_Never Panico_(álbum) Pedro_López_(médico) Plessur_(región) National_Gallery_London Neuville_près-Sées Nuestra_Señora_de_las_Nieves_(La_Palma) Peperomia_rungwensis Pasquines Método_Mézières Orthonyx_temminckii Plaza_de_Espana_(Zaragoza) Pajar_(apilamiento) Oromantis Parque_Nacional_Lakefield Naranco Olaf_Lubaszenko Paranhos_da_Beira Pleurothallis_lamproglossa PMP Palaeomolgophis Pierre_Quentin Portapaz_de_San_Isidoro_de_León Músculo_flexor_largo_del_pulgar Poesia_hispano_canadiense Museo_de_los_Ninos_(Caracas) Ménil-Hubert-sur-Orne P_P_D Otto_Lipmann Nudochernes_gracilimanus

html map