Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://swiat-kobiet.pl/kim-jest-paula-tumala/ mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://swiat-kobiet.pl/kim-jest-amelia-warner/ sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://swiat-kobiet.pl/ubieraj-sie-klasycznie-blog-dla-kobiet-z-klasa/ parmezanem).

Msuata_buettneri Idioma_visayo Antigenes_(general) Antonio_Vilar Antoine-Jérôme_Balard Guttaviridae Austrovates_variegata Avena_tuberosa Hadrosauroideo Asiosilis_thailandica Hasle_bei_Burgdorf Modelo_de_generaciones_solapadas Andres_Monche_y_Rios Han_Bangqing Hautecourt-Romaneche Austerlitz_(novela) Mirna_Schindler Helicodea Mississippi_Valley_State_University_(Misisipi) Idioma_albano Movimiento_Timur Haciendas_estancias_y_fundos Mortero_Stokes Moros_y_cristianos_(desambiguación) Azeitao Guy_Manuel_de_Homem_Christo Asnières_sur-Saone Mirta_Colángelo Guglielmo_platoni Arbeja_de_caballo Ausonio_de_Angulema Guelmin-Esmara Mount_Pleasant_(Nueva_York) History_of_the_Other_Side Apología_de_Sócrates Ano_349_adC Hundimiento_de_tierra Hulitherium Hockey_sobre_césped_(femenino) Andres_Saliquet Gruissan Anaconda_verde Hoslundia_verticillata André_Boisclair Antonio_Del_Conde_Pontones Andrés_Ebner_Anzenhofer Herpelinae I-174 Arenaria_conimbricensis_var._loscosii Gula Audetto Arberjones Heidern Asthenes_pyrrholeuca Antonio_de_Borgoña

html map