Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Memorias_de_Mamá_Blanca Melipilla_(estacion) Pulligny Maximas_de_Ptahhotep Puebla_(municipio) Martin_Alonso_Pinzon Mikel_Lejarza Michaił_Karcmit Pyrgulopsis_pisteri Raión_de_Romny Lorículo_de_Ceilán Rafflesia_arnoldii Magnús_þor_jónsson Matias_Walker Radio_y_Television_Argentina.S.E. Recorte_de_Poligonos Línea_204 Rapido_y_Furioso Rafael_Agustin_Gumucio Miguel_Caillaux Gonzalez_(pelotari) Maidieres Rally_de_Suecia_de_2005 Mercado_comun_de_la_Union_Europea María_Teresa_Mora_Iturralde Protohistórico Rally_Costa_del_Sol Pseudabutilon Miconia_mirabilis Graebn Macbrideina_peruviana Maxi_Sepúlveda Meta_(rio) Mario_López_Jr. Región_de_Bongolava Problema_de_Galileo Queso_de_Chivita Region_Litoral_del_Ecuador Premio_de_la_Fundacion_Hasselblad Living_in_the_material_world Mammillaria_fuaxiana Psicologia_hormica Receptor RAF_Fylingdales Manteola/Petchersky/Sánchez_Gómez/Santos/Solsona/Vinoly Macroangiopatia_diabética MP_Motorsport Pánuco_(río_Mexico) Melaleuca_quinquenervia Masters_de_París_2005 Puerto_de_Puerto_Plata Menta_natural Loma_de_Ubeda Los_Amigos_Invisibles María_Julia_Hernandez

html map