Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.discere.ten-naukowy.augustow.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.erectos.ten-naukowy.augustow.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.machina.ten-naukowy.augustow.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Festival_Mundial_de_la_Digna_Rabia Everest_beer El_hombre_del_traje_blanco Fernán_Pérez_Maimon Ferrocarril_del_corcovado Equipo_de_copa_davis_de_francia Entrama Estrecho_de_Fisher Formacion_rocosa Escudo_de_Villanueva_de_la_Reina Ermita_del_Calvario_(Montalbán_de_Cordoba) Enciclopedia_o_diccionario_razonado_de_las_ciencias,_artes_y_oficios Fadrique_de_Zúñiga_y_Sotomayor Filtro_de_Hodrick_Prescott Erango Escuela_estructuralista Festival_Internacional_de_Cine_de_Viña_del_Mar_2009 Emliano_Piedra_Miana Ervalia Estilo_espalda España_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Amberes_1920 Francisco_del_castillo_el_mozo Floris_Michael_Neusüss El_Rosario_(Nicaragua) El_hombre_lobo_(película_de_2010) El_hombre_del_guante El_Duo_de_la_Historia_Vol_I Escuela_de_Ciencias_de_la_Comunicación_(USAC,_Guatemala) Efecto_termico_de_memoria_(polimeros) Feliz_cumpleanos_para_mi FER Fijación_de_precios_predatorios España_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Fernando_Negretti_Malpica Expulsion_de_los_alemanes_despues_de_la_II_Guerra_Mundial En_Boca_de_Todos El_profeta_Jeremías Francisco_Javier_Balmis_i_Berenguer Ferromagnetica El_Cholo_Juanito_y_Richard_Douglas Ernie_Watts Elecciones_generales_españolas_(1996) Epioblasma_personata El_Observatorio Eje_1_Poniente Evolución_demográfica_moderna_de_Espana Estación_Goico Fin_(de_la_primera_parte) Flinsch Fight_From_The_Inside Español_(Ecuador) Epipactis_leptochila_var._neglecta Fiat_Uno Equipamiento_militar_de_Israel Escuela_Los_Avellanos

html map