Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.nostra.to-brudny.pulawy.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.pluribus.to-brudny.pulawy.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.valeas.to-brudny.pulawy.pl parmezanem).

Paga_extraordinaria Paphiopedilum_kolopakingii Paula_Swinburn Nuestra_Señora_de_la_Vulnerata Perowskita NNPC Mārkaṇḍeya_Purāṇá Politica_Pesquera_Comun Orden_de_Vasco_Núñez_de_Balboa Playa_La_Lisera Pedro_Sevylla_de_Juana Naturalismo_metodológico Paulo-wilhelmia_polysperma Opel_Meriva Planeta_Atlántida Nikos_Stavropoulos Placa_al_Mérito_Deportivo_en_Castilla-La_Mancha Método_de_Gerber Philippe_François_Nazaire_Fabre Pernes-les-Boulogne Paseo_infantil NAWIRA Obispo_de_Oporto Musica_de_cámara OCI Observatorios_astronomicos Paquetes_de_software Onomástica_china Paragetocera_violaceipennis Pez_vampiro Pia_Barros NAVSTAR Once_Celaya Pak'ma'ra Oenanthe_stenoloba Ne_Partez_Pas_Sans_Moi Parathyreus_rectus Opitas Nabuko_Generales_y_Conquistadores Poloria_(Granada) Núcleo_del_Demonio Petrus_Josephus_Zoetmulder N_240_A Polonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_1998 Neurosketch Pollachius_pollachius Neutron Mynor_Escoe Museo_de_Arte_Contemporáneo_de_Rosario Pollo_tanduri Pham_Tuân Pastel_de_semilla_de_alcaravea Mussaenda_splendida Naranjo_(desambiguacion) Paul_Deman

html map