Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Trompeta_de_ángel George_Blake Ignacio_Aldama GS_Kallithea US_Goree U-18 Ingolfur_Arnarson Rolando_Álvarez Una_cancion_en_la_niebla Román_(santo) Río_Bergantes Tuscumbia,_Alabama Gertrudis_Rivalta Religion_indo-europea Rio_Churchill_(Terranova) Germania_romana Roberto_Peragallo_Silva Ricardo_Flores_Magón Gliese_179_b Reserva_do_Iguacu Univeridad_de_Gotinga Rio_Cuyahoga Gastronomia_de_Uzbekistan Unplugged_(álbum_de_Alice_in_Chains) Tricholaema_melanocephala Rockdelux Royal_Peculiars Municipio_de_Frederick_(condado_de_Brown,_Dakota_del_Sur) Il_Porcellio Turismologia Municipio_de_Littleton Río_San_Juan_(Peru) Municipio_de_South_Branch Gaspar_Suárez_de_Ávila Funcion_seno Rocio_(fenómeno_fisico) Municipio_de_Marion_(condado_de_Allen,_Indiana) Trikala_2000_BC Universidad_Mayor_de_San_Andrés Rocio_Primo_de_Rivera_Oriol Frente_Popular_por_la_Democracia_y_la_Justicia USS_Maryland Fucoxantina Republica_Sovietica_de_Gilan Ullum Geirskögul Glaciar_Le_Martial Futbolista_Finlandes_del_ano_(Asociación) Glykophilousa U.C._AlbinoLeffe Gamelán Reinos_hausas Françoise_de_Rimini Reyes_de_Israel Uroobovella_attaae

html map