Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.quisquam.na-kostka.ostrowiec.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.salutamus.na-kostka.ostrowiec.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.na-kostka.ostrowiec.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Príncipes_de_Bolivia Luis_II_de_Borbón_cuarto_principe_de_Conde Man-Bat Making_Movies Luis_da_Cámara_Cascudo Premio_Atenea Loricíferos Micenas Programa_Preparatorio_de_Futuros_Lanzadores Luigi_Rossi Línea_Oeste_(La_Plata) Merle_Randall Ramón_Gómez-Valdés Real_Fuerza_Aerea_Saudí Maison_du_Brésil Pterocephalus_lasiospermus Rabipelao Maria_Esther_Duffau Receptor_X_retinoide Rafael_Martin_(baloncestista) Puente_Internacional_Agustin_P._Justo_Getúlio_Vargas Luis_Cortés_(director) Golfo_de_Arafali Racing_Club_de_Bruxelles Lobelia_thapsoidea Puerto_Elizabeth_(Sudáfrica) Mariscus_globulosus Microrregion_de_Alvorada_d'Oeste Pucará_de_Copaquilla Premios_César_1991 Maria_Antonieta_de_Borbon_Dos_Sicilias Microprocesador_8086 Quercus_×_desmotricha_var._sennenii Grabrovec MPEG-4_Part_14 Maria_Antonietta_Macciocchi Primer_tratado_romano_cartaginés Precious:_Based_on_the_Novel_Push_by_Sapphire Redfield_(Dakota_del_Sur) Masacre_de_la_Escuela_Primaria_de_Newtown Purificacion_de_proteínas Mercado_de_Frutas_y_Hortalizas Marek_Wesoly Louis_Alphonse_de_Brébisson R2O2 Gognies_Chaussee Rangjung_Rigpe_Dorje Los_últimos_días_de_Emmanuel_Kant Maria_Vázquez Manami_Nakayama Marcos_de_ostia MUCC Pseudhalmarhiphus Maria_Elena_Swett Masacre_de_trelew

html map