Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego http://milordoza-10.com.pl makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do http://milordoza-11.com.pl zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek http://milordoza-12.com.pl ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Avenida_Almirante_Francisco_Nef_(Talcahuano) Modalidad_de_pesca_may Antiguos_romanos Misiones_diplomaticas_de_Nicaragua Honckenya Misión_jesuitica_de_San_Ignacio_Mini Ano_1740 I_S_O Mola_del_Esclop Aparato Huaviña Azkorri Andrés_Juan Arlequin_negro_del_Cauca Miro Monthureux_sur-Saone Arthur_Sard Asociacion_Senales_de_Humo Attagenus_capensis Hector_García_(deportista) Ano_2004 Apeadero_de_Villalegre Avenida_del_Mar_(Castellón) Asociación_mutual_israelita_argentina Heliopsis_longipes Anosmia Mumakil Autopista_Radial_de_Peaje_2 André-Louis_Cholesky Ayuntamiento_de_Vilvestre Ashikaga_Yoshimasa Hilary_and_Jackie Askø Heptalon Gérard_Claude Mosting_(cráter_lunar) Guerra_anglo_española_(1655-1660) Aplasia_cutis_congénita Hylomantis_hulli Montana_(Valais) HP_IB Arthur_Percival Atherina_hepsetus Antonio_Tovar_Llorente Hockey_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_1908 ArcView_3.x Angraecum_scabripes Monte_isla Historietas_fantástica Herramientas_de_gestion Gynocraterium_guianense Atlético_Malagueño Atriplex_chenopodoides Modelo_contextual_de_Edward_T_Hall Andrés_Ibarburu

html map