Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Weberocereus_frohningiorum Villadossola Componente_Aéreo_Belga Aldo_Menendez Valle_de_Ela Conflicto_entre_los_Hatfield_y_los_McCoy Contraindicación Vangueria_munjiro Chevieres Compania_Aerea_Nakajima Aderus_coomani Agustina_Cordova Chiba,_Japón Vena_poplítea Zilla_spinosa Clarence_Williams_III Compuesto_cíclico Club_Deportivo_Rota Vignea_psammophila Cineraria_maritima Concepto_formal Condado_de_Deuel Cleland Walter_Santana Zoltán_Almasí Villarejo_de_Montalban Aeropuerto_Internacional_Libertador_General_José_de_San_Martin Château_d'Olonne Waf Continuo_sexual AVPR:_Aliens_vs_Predator_Requiem Abogado_del_diablo Villa_Alegre Xavier_Mina Ventura_Moreno_Zavala Villeloin-Coulange Wilhelm_B._Hillebrand Venas_cardíacas_anteriores Vivan_las_cadenas Conama Condado_de_Washburn_(Wisconsin) Charcón_Higuera_(Cúllar) Adam_Air Alan_Stivell Chondoísmo Coleccion_de_códices_mexicanos Zumo_de_fruta Ajuga_genevensis_var_glabrifolia Charles_Reade Acrossocheilus_wenchowensis Yong-Hyung_Cho Agnes_Keyser A_veinte_años,_Luz Villa_Escolar Claro_(Perú)

html map