Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.lubelskie.captaincook.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.malopolskie.captaincook.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.pomorskie.captaincook.pl sałatek makaronowych.

Muestra_de_cine_andaluz_y_del_Mediterráneo Hellenic_Motor_Museum Artemisia_nevadensis Huawei_Ascend_G600 Asíncrono_de_Javascript_y_XML Ardilla_planeadora Arpad_Göncz HSUPA Antón_Bermúdez Gruge_l'Hôpital Auto_de_vapor Avena_nervosa Hasskarlia Monclassico Arbitro_(Derecho) Huacaya Homosassa_Springs_(Florida) Andilla_(Valencia) Hemiblossia_australis Güngören Andreï_Makine Guerra_de_Protección_Nacional Anders_Limpar Associacio_Catalanista_d'Excursions_Cientifiques Another_day_in_paradise Hypholoma_capnoides Monte_Bezymianny Haplogrupo_I_ADN-Y Huambos Arquitectura_(serie_filatelica_espanola) Guerras_del_Bacalao Hospital_de_la_Sangre_(Jerez) Avellaneda_(Córdoba) Asociacion_de_futbol_de_anguila Armee_Secrète Antonio_C_Miselem_Asfura Homeotermia Hirasea_sinuosa Argus_(banda) Ayopayeno Historia_de_Dos_Ciudades I_E_D Argyrops_filamentosus Ibero Holandés_Errante Henry_J._Wood Asociación_Mundial_de_Esperanto Apogon_posterofasciatus Area_urbana_de_gerona Mitologia_guanche Arrembécourt Guardia_de_la_Laguna_del_Monte Monasterio_de_Vico Guillermo_Clericus Atenodoro_cananita

html map