Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.obolum.na-wydac.kutno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.primo.na-wydac.kutno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.vacuus.na-wydac.kutno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

B.L.Rob. Bank_of_London_and_South_America Campo_de_Tiro_con_Arco_del_Parque_Olimpico_de_Pekín Bulimulus_sp._nov._'nilsodhneri' Centro_Olímpico_de_Hockey_de_Londres_2012 Campeonato_de_Primera_División_1934_(Argentina) Castillo_de_penella Campeonato_Sudamericano_Sub-20_de_1958 Cabo_Nordkinn Blues_britanico Batalla_por_el_Campo_Henderson Calle_36_(linea_de_la_4_Avenida) Bord_Saint_Georges Bercianos_de_Aliste Bothrocara_elongatum Carlos_Meléndez_Latorre Bosón_W Betonica_brachydonta CGT_N_1 Carlos_Enrique_Camejo_Acuna Beneath_The_Scars Chapelon Bussac_sur_Charente Bride_of_the_Monster Chaoyangsaurio Baldé Bandera_de_Mato_Grosso_do_Sul Batalla_de_Palonegro Cachorro_(película) Años_2060 Bignonia_californica Calculo_vectorial Barnadesia_laurifolia Cervera_de_la_Cañada_(Zaragoza) Bahia_de_cadiz_(comarca) Bailables_№_4 Campanile Cecco_d'Ascoli Canton_de_Conde-en-Brie Basílica_de_Santa_María_de_Mataro Beret-seri Categorías_de_areas_protegidas_de_la_IUCN Cardenio Campeonato_caboverdiano_de_fútbol_2013 Bartolome_Maso_(Cuba) Bas_en_basset Brachystele_hoehnei Caballería_pesada Brasher_(Nueva_York) Centro_de_Ciencias_Reuben_H._Fleet Biden Camporredondo_de_Alba Centro_Mercantil_Industrial_y_Agricola_(Zaragoza) Carpatos_occidentales Banga_Gargždai

html map