Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Museo_de_Arte_y_de_Historia_del_Judaísmo Potelières Palto Pedro_Jesus_Lopez_Pérez_de_Tudela Onsen Pedro_Antonio_de_Alarcon_y_Ariza Phebalium_bullatum Patognomónica Paúl_Vélez Paper_Birch Plaza_Mayor_de_la_Hispanidad Nancy_sur-Cluses Pacora Neolamprologus_devosi P_40N Play_Zone Patricia_Rivadeneira_Ruiz-Tagle Naraku_no_hana Mâchecourt Phoxomylus Omicron1_Cygni Peperita_molybdopasta Nicholas_Spykman Nervio_femorocutáneo Pachybrachis_leonardii Pepe_Lucas NEXRAD Pontificado Perucica Pere_Tapias Opuntia_acanthocarpa Peter_Boross Percy_Colque Plaza_Cataluña_(San_Baudilio_de_Llobregat) Pacto_Civil_de_Solidaridad_(Coahuila) Nautódices Parque_nacional_cerro_de_la_estrella Objetivo_gran_angular Peso_cubano_convertible Ocnosispa_nublia Pimbo Pavo_(astronomia) Orderico_Vitalis Oliy_Ligasi Pico_de_Adan Piqueria_setifera Notre-Dame_de_Paris_(musical) Padre_de_Las_Casas Poliza_de_credito OH-6_Cayuse Octoroks Ocnosispa_arrowi Mycena_purpureofusca Pa'l_Mundo:_Deluxe_Edition Outlawz

html map