Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Out_of_This_World_(sencillo_de_The_Cure) Músculo_trapecio Playa_del_Sable_(Arnuero) No_Disparen Nikola_Vujčic Nimfeales Paralisis_Ascendente_de_Guillain_Barré Pies_sudaos NCA_(desambiguacion) Nordfyn Parapantadenia Pascual_Mespletera Orchis_mediterranea Parque_Lomas_de_Padierna Osculisa_acuta Nagai_Kafū Playa_de_El_Sable Phycella_ignea New_Summerfield Platypria_dimidiata Nicolás_Clenardo Octoclinis_backhousei Obviedad Northfield_(Massachusetts) Nemacheilus_banar Museo_de_Arte_Contemporáneo_de_Niteroi Parque_Nacional_de_Reserva_de_Fauna_y_Flora_San_Miguel Origenes_(Heroes) Perico_Ripiao_(película) Pirogi Pitón_de_Birmania Nobuhiko_Okamoto Plouray Peter_Coyote Ornelas_Kuchle Navares_de_ayuso Pontificia_Universidad_Católica_Madre_y_Maestra_(Pucamaima) Porcelana_de_Chelsea Policía_del_Pensamiento Máquina_de_escribir_Blickensderfer Nkana_FC Paleártico Paz_blanca Parque_Jurásico_(película) Navacepedilla_de_Corneja_(Ávila) Negre_Yoma Patricia_Mercado Museo_del_vidrio_de_Bogotá Poema_15 Pie_floater Plaza_de_la_Constitución_(Huancayo,_Peru) Nayade_(desambiguacion) Neolamprologus Nofilah_&_E Omitlán

html map