Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Champ_sur-Layon Bonnétable Briey Carlos_de_Dios_Murias Bosc_Guerard_Saint_Adrien Cesson-Sevigné Centro_POISK Campeonato_Mundial_en_Parejas_del_CMLL Beesonula_pallida Baccharis_macraei_var._intermedia Castelpizzuto Bobby_farrell Brahea_nobilis Biton_fallax Caja_de_música Canara_Bank Bohdan_Jmelnytsky Castillo_de_hohenstaufen Castillo_de_Javier Chani Cañonera_(fortificación) Cecropia_glauca Belén_lópez Caecilia_occidentalis Beurre_noir Buhusi Billetes_(desambiguación) Calcogenuro Caulanthus Castillo_de_Sant_Esteve_(Castellfollit_de_Riubregós) Capuchino_arrocero_de_Timor Catedral_de_la_Asuncion_de_Santa_María Belén_Blanco Batalla_de_Chupas Campo_Alianza Campeonato_Mundial_de_Dubái Bartolome_de_Cuéllar_"El_de_la_Huerta" Calochilus Bernin Bob_Menéndez Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1981 Barbudo_negrimanchado Capellania Bahia_de_Haifa Bridgeport_(Wisconsin) Bertrand_tavernier Capitán_Misson Carson_(Wisconsin) Barrio_Villa_Belgrano_(Córdoba) Caldes_de_Boí Carreras_de_medio_fondo BUSOU_SHINKI_CHARACTER_SONG_and_SPECIAL_RADIO_RONDO Bulevar_Chacabuco Babalu Calle_96_(linea_de_la_8ª_Avenida)

html map