Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Corypha_macrophylla Amelio_de_Apamea Dabrowa_Gornicza Alex_Bento Derbidae Cornelius_de_Witt Corticarina_subcognata Cristobal_Villalba Disco_de_Nipkow Dianthus_malacitanus Dactylispa_parva Diabrotica_chimborensis Ducado_Sajonia-Marksulh Durrës_(distrito) Alpes_Carnicos D.García Drica_Moraes Cuauhtemoc_Calderón_Galvan Crítico_musical Cowpox_virus Dornier_17 Dubai_Pearl Cyanocorax_cayanus Eddie_Bo Eastern_Parkway–Museo_Brooklyn_(línea_Eastern_Parkway) Copa_de_Palestina Deathlike_Silence_(banda) Decalogo Césped_Sintético Distrito_de_Huanta Cryptolepis_sanguinolenta Dinastía_Ptolemaica_de_Egipto Duque_de_Peñaranda_del_Duero Diócesis_de_Badajoz Diputación_de_Málaga David_Fickling Alice_Kober Edge_Hill Domjean Distrito_de_sens Diagnóstico_de_enfermeria Cristobal_San_Martin_Casanova Córdoba_Argentina Defensor_del_Pueblo_de_la_Nación_Argentina Coro_Juvenil_del_Peru Declaración_Balfour Aleurotrachelus_reunionensis Amatique Duy_Mạnh Cucumis_eumelo_subsp._cantalupa Cyminosma_chinensis Distrito_de_Shupiyan Costa_Atlántica_(desambiguación) Dogmática Distrito_de_Kronach

html map