Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.asinus.do-upadek.bytom.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.creta.do-upadek.bytom.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.delphini.do-upadek.bytom.pl sałatek makaronowych.

Gonzalo_Dávila_de_Ágreda Marambio Marchesieux Redondo_Beach_(Washington) Marcelino_Sedano_Puente Miach Magnus_de_Dinamarca Provincia_de_Bādgīs Mery_Premecy Lysimachia_mixta RAE_(desambiguacion) Ramón_Ropero Puerto_de_Las_Senales Region_vinicola_de_Aszár-Neszmely Miguel_Sopo Presidentes_Municipales_de_Metapa_de_Domínguez Rebutia_tarvitaensis María_del_Mar_Saura Lucq-de-Béarn Los_Enemigos_(mini-opera) Luis_IV_de_Navarra Raión_de_Bilohiria Mem Principality_Building_Society_Welsh_Premier_Football Mikoyan-Gurevich_MiG-9_Fargo Michelle_Phan Milisegundo_de_arco Psilopogon_pyrolophus Pouteria_ucuqui Qadrius_quietus Luis_ii_de_flandes Premio_Laure_Bataillon Maccabi_Tel_Aviv_Basketball_Club Meridiano_Television Gran_La_Plata Microrregión_de_Salgado Mayor_Jose_Martinez_(Paraguay) Manrubio_blanco Prisma_de_Glan_Thompson Marlín_(Avila) Puracé Miguel_Cabrera_(pintor) Primera_Division_de_España_2003_04 Gotterdammerung Recourt-le-Creux Presidente_de_la_Republica_(Chile) Principe_de_Vergara_(Metro_de_Madrid) Power_Soccer Luis_de_requesens Rab_A_Dab_Stail Prudencio_Sanchez Presa_de_Benagéber Luis_Arellano Prelatura_de_la_Santa_Cruz_y_Opus_Dei Marquette,_Michigan

html map