Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cameron_Deane_Stewart Burilado_de_la_plata Bandera_de_alta_abjasia Cantón_de_Neuvy_Saint-Sépulchre Brenda_Ann_Spencer Calle_45_(estación) Barada Capitolio_de_Arizona Cetopsis_amphiloxa Carex_jucunda Campeonato_Mundial_de_Esquí_Acrobatico_de_1997 Bulería Barrie_Ingham Calle_110-Cathedral_Parkway_(línea_de_la_8ª_Avenida) Barrilla_comun Carlos_Sánchez_Berzain Beat_the_Boots Centro_Bardina Bacon_sandwich Brunka Cayo_Samana Catimbao CB_Ciudad_Real Baileys_Irish_Cream Bitry_(Oise) Ballet_Nacional_de_Canada Cachamal Catedral_de_la_Anunciacion_(Kazán) Campeonato_colombiano_1988 C2D Back_to_the_Blues Benoît_Chassériau Charadrahyla Barrio_borro Cereus_jasmineus Bregnier_Cordon Cap-Haïtien Balance_de_situacion Basilepta_frontale Caniche_Toy Casa-palacio_de_la_Marquesa_de_Las_Escalonias Carlos_de_Lecea_y_García Batalla_de_Antietam Centro_Cultural_de_Espana/Guatemala Boca_Samí Bezvodnaya Canón_el_Calabozo Calaina_admirabilis Beeldenstorm Cargas_eléctricas B1 Barcelona_uroloki Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_1933 Caballo_monchinu Batalla_de_Lesnaya

html map