Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Leptispa_cornuta Jean-Auguste-Dominique_Ingres J_A_Fuentes José_Maria_Ferreira Lagascea José_Delicado_Baeza Julion_Cesar_de_Mello_y_Souza Leotiomycetes José_Banón_Gonzálvez Johann_Jakob_Dillen Linea_56 La_paz_(Aristófanes) Jacobitas_(desambiguacion) Kaduna Kaučuk_Opava Johann_Cristian_Reil Kenningar Liliana_García Lantochil Lakewood_Park_(Florida) La_patrulla_del_desierto Institut_National_des_Sciences_Appliquées_de_Toulouse Javiera_y_Los_Imposibles León_Rouges_y_Santa_Rosa Lillekula_Stadium Inversión_(economia) Junip Liliacum La_Estacion_(Íllora) Kos_(Raión_de_Bolhrad) Jose_Julian_Aguilera_Vicente Kam'janka Las_cañadas Juan_Diego_González-Vigil Lifelines_(álbum_de_David_Knopfler) Karl_Guthe_Jansky Las_rosas_de_Hércules Jozef_Ignacy_Kraszewski José_del_Río_Pick Jardin_Botánico_Nikko La_Marseillaise José_Bernardo_Alcedo_Retuerto Leusemia Lastenia Lex_maiestate Juan_José_Baz Isidro_Infante Juan_Ruiz_de_Luna José_Luis_Gatica Leguizamón Jesus_Sánchez_Maroto_Sánchez-Migallon Iván_Turgueniev Leipziger_Allerlei José_Torres_(deportista) Instituto_Tecnológico_Superior_de_San_Luis_Potosi,_Capital

html map