Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sociedad_Estadounidense_de_Cohetes San_Feliu_de_Savasona San_Telmo_Museoa Suber Semeno-Karpivka Torre_del_Alba Saint_Andre-le-Désert Sangonera_Atlético Tlaltenco Toru_Hashimoto Shedet San_Crisogono Tomillo_alcanforado Sao_Cristóvão_de_Lafoes Teoria_climatica_Blytt-Sernander Tiempo_de_propagación Sorlada_(Navarra) Sonatas_and_Interludes Santa_Bárbara_(Barinas,_Venezuela) Selección_de_futbol_de_Vietnam Sistema_Solar_exterior Snowboarding San_Fernando_(Cádiz) Trachelas Trabajadores_Industriales_del_Mundo Stratford_(Connecticut) Toulon_sur-Allier The_Barber_of_Siberia Sapporo_1972 Surf_Casting Servillejas_(Cantabria) TJ_Baník_SHD_Most Teleosaurio Socket_am2+ Sebastián_Gómez Saint-Nazaire Sint_Lambrechts_Woluwe Seleccion_nacional_de_futbol_de_Malta Santiago_Yeche Serrafalcus_verticillatus Seattle_Sounders_Football_Club Sputnik_2 Sistema_genérico_de_juego_de_rol Santa_Cruz_de_la_Salceda Teatro_romano_de_Clunia_Sulpicia Saucedas_de_buelles Saint-Victor-des-Oules Schradereae Tarmapachylus_koepckei Sao_Vicente_do_Sul Sordomudo San_Román_del_Valle Síndrome_faloidiano Surcula San_Antonio_de_Benageber

html map