Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anaprof_Apertura_2001 III_Festival_de_la_Nueva_Canción_Latinoamericana Andalucia_directo Missa_brevis_n_º_7_(Mozart) Gynotroches_dryptopetalum Gunnar_Asplund Antigono_I_Gónatas Historia_del_Futuro Arthur_Stanley_Jefferson Mister_Gay_España Heterocero Guilty_Gear_XX IBSN Ano_anomalo Monoraíl Mortadelo_y_Filemon_El_nuevo_cate Motines_arabes_de_1929 Anna_Murià Movimiento_Español_de_Liberación_Homosexual Antum Monte_Gurugú Movimiento_polar Andonville Andryala_glandulosa Monasterio_de_Ferapóntov Hernan_Cubillos Anti-natura Mouzon Historias_Clasificadas Guayana_británica Monasterio_de_San_Agustin_(Burgos) Asamblea_Nacional_de_Venezuela_período_2006-2011 Idiocracia Hours... Antonio_Sempere Anisarthrocera_batesi_batesi II_Guerra_Civil_Republicana_(49_adC_-_45_adC) Guardia_Vieja Astérix_el_galo_la_odisea_de_astérix Guanajuato_(Estado) Mojinos_Escozios Montebello_della_Battaglia Gálata Hispano_Aleman Anagnia_(polilla) Mozilla_Firefox_3.6 Herrera_el_Viejo ISO_DIS_639_3 Angel_de_Andres_Miquel Henry_Edward_Schunck Monimo_de_Siracusa IPad_mini Heinz_Guderian Hugh_Hellmut_Iltis Avenidas_Bedford_y_Nostrand_(línea_Crosstown)

html map