Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Islas_Cavallo La_Albergueria_de_Arganan_(Salamanca) Lago_Balanan Leo_(desambiguacion) Linea_1_(Metro_de_Lima) La_Burbuja La_Chapelle_aux_Choux La_paracaja_de_Farnsworth Juan_Lechín_Oquendo Juana_Arrendel James_Rosenquist Lazaro_Pérez_Jiménez LFPB_2008 Juan_Pablo_Córdoba_Elías Jardín_Botánico_Pania_di_Corfino Kusanovec Iresine La_Palma_(Isla,_España) Instituto_Tecnologico_de_Sonora Iwaszkiewicz Liniers_(seudónimo) Jose_Antonio_Gasca Jose_Batlle_Ordóñez Leo_von_Caprivi Kunkel Lecheria Langosco La_Prairie_(Minnesota) Jolalpan Josep_Reynes Interrupcion_libre_del_embarazo Josip_Kuže Lithocardium_hypoleucum Lanloup Jerusalem_Open_House Linares_(Proaza) Juan_Carlos_Medina Lepanthes_papillipetala La_La_La Leptispa_stigmata Jose_O._Caceres Le_Concert_Spirituel La_Romántica_Banda_Local Lista_de_Generos_de_Iridaceae John_Paxson Leon_Aneiros Know_By_Heart Jose_Luis_Félix_Chilavert_González Kannapolis_(Carolina_del_Norte) Konstantin_Rokosovski Juan_Antonio_Melón_González Jump_Back:_The_Best_of_The_Rolling_Stones Leyes_penales_de_irlanda La_noche_de_los_muertos_vivos Josu_Silloniz

html map